Agile Coach2023-02-09T10:00:23+00:00
  • Scriptiebegeleiding Jessica Henneman

Agile Coach

Agile betekent letterlijk ’lenig’. In theorie staat Agile voor softwareontwikkeling in korte, overzichtelijke perioden of sprints. Dankzij Agile worden risico’s verminderd en wordt het voor organisaties mogelijk om met continue verandering om te gaan. Elke periode is een project op zich en omvat alle noodzakelijke taken. Denk hierbij aan de taken: planning, analyse, ontwerp, testen en documentatie. Iedere periode levert een bruikbaar product op. Omdat het werk met de Agile methode steeds op een herhalende manier wordt gedaan en daarbij dus sprake is van een ritme van interactie met gebruikers, wordt het gehele werkproces verbeterd. Het doel van de agile is om te leren en steeds beter te worden. Bij Agile gaat het niet om harder werken om doelen binnen kortere tijd te bereiken, maar om slimmer werken en meer waarde te creëren met minder werk.

De Agile methode in de praktijk

De Agile methode wordt steeds populairder. Hoewel veel toegevoegde waarde wordt gecreëerd door het inzetten van technologie, wordt in de praktijk de Agile methode niet altijd op de juiste manier bewerkstelligd, waardoor het soms een behoorlijke kostenpost blijkt te zijn. Op dat moment, of eigenlijk vóór dat moment, kan een Agile Coach uitkomst bieden. Een Agile Coach kan de effectiviteit van jouw team vergroten, de onderlinge interacties verbeteren, de Return on Investment verhogen en sneller software opleveren. Daarbij zorgt de coach ervoor dat de algehele voortgang bijgehouden en bijgestuurd wordt.

Heb je voor een Agile methode gekozen, maar werkt het nog niet optimaal in jouw team? Ik ben een gecertificeerd Agile Coach en pak Agile op de juiste manier op en zorg dat het binnen jouw team werkt. Wil je meer weten over de Agile methode en vraag je jezelf af wat een Agile coach bij jouw op de werkvloer kan bewerkstelligen? Vul dan vrijblijvend onderstaand contactformulier in.

Product Owner en Scrummaster

Naast Agile Coach ben ik ook in te huren als Product Owner en Scrummaster. Bij een traditionele organisatie staat in de meeste gevallen een projectleider aan het hoofd van een project. Bij de Agile methode zijn de taken van de projectleider in twee verschillende rollen gesplitst. Een Agile projectleider neemt de rol van Product Owner en de rol van Scrummaster op zich. Dit vergt dan ook een andere aanpak dan wanneer je in een organisatie werkt die geen gebruik maakt van Agile. In een organisatie of bedrijf is het niet de technologie die het verschil gaat maken, het zijn degene die met deze technologie gaan werken. Het gaat er dus om hoe de technologie toegepast gaat worden.

Hier zit precies de drijvende kracht en het succes van Agile in combinatie met een Product Owner en/of Scrummaster.
Heb je voor een Agile methode gekozen, maar werkt het nog niet optimaal in jouw team? Of wil je Scrum implementeren, maar weet je niet waar te beginnen? Ik pak de Agile methode op de juiste manier aan en zorgt dat het binnen jouw team werkt. Je kunt mij inhuren als Agile Coach, Product Owner of Scrummaster binnen één of meerdere projecten. Wil je meer informatie over mijn diensten? Vul dan onderstaand contactformulier in.

De taak van een Product Owner

De taak van een Product Owner is focussen op de inhoudelijke successen van de sprints. Zo heeft de Product Owner begrip voor het product, inhoudelijke kennis en is precies op de hoogte van de markt rondom het project. Alleen op die manier kan de Product Owner op tijd ingrijpen en het proces verfijnen. Daarnaast fungeert de Product Owner als spil tussen de klant, het management en het ontwikkelteam, waarbij deze als beslisser optreed over wat prioriteit heeft. Professionele en goed doordachte besluitvorming is dan ook een kerncompetentie van de Product Owner.

De taak van een Scrummaster

Onder Agile vallen een aantal frameworks, zoals Kanban, XP en Scrum. De Scrummaster is gespecialiseerd in de Scrum methode. De Scrummaster zorgt ervoor dat er op de juiste wijze wordt geïmplementeerd en dat elk teamlid betrokken is bij het plannen. De Scrummaster werkt blokkades weg en onderhoudt de communicatie tussen de opdrachtgever en het ontwikkelteam. De scrummaster is als het ware een overkoepelend orgaan dat de ontwikkeling van het project goed in de gaten houdt en kijkt of alles volgens afspraak verloopt. De kern van de Scrum methode is een multidisciplinair en zelf organiserend team.

Pak Agile op de juiste manier op

Een organisatie of bedrijf dat Agile omarmd heeft, herken je aan een aantal kenmerken. Wanneer je deze kenmerken terugziet in de werkwijze van het personeel en alle betrokkenen, dan is de Agile methode op de juiste manier toegepast. Eén van de belangrijkste kenmerken van een organisatie die met Agile werkt, is dat de medewerkers in kleine, zelfstandige, multidisciplinaire teams werken. Ze werken in korte cycli aan kleine taken en krijgen continu feedback van de eindgebruikers. Agile gebruikers zijn namelijk geobsedeerd door het leveren van een waardevol product of dienst aan de klant. De organisatie is daarbij een transparant netwerk waarmee zij samenwerken. Alle neuzen staan dezelfde kant op, het doel is tevreden klanten.

Wil jij de Agile methode op de juiste manier implementeren in jouw onderneming, organisatie of bedrijf? Vul dan onderstaand contactformulier in. Ik pak de Agile methode op de juiste manier aan en zorgt dat het binnen jouw team werkt. Je kunt mij inhuren als Agile Coach, Product Owner of Scrummaster binnen één of meerdere projecten.


Sparren over marketing?

Marketing is mijn passie. Mijn visie op het vak vind je terug in Publicaties. Ik vind het altijd interessant om andere meningen te horen, dus je reactie is zeker welkom. Wil je weten met welke projecten ik me op dit moment bezig houd? Kijk dan eens onder Professional. Ik sta altijd open voor nieuwe marketinguitdagingen. Dus als je eens wilt sparren, neem gerust contact met me op.

Jessica Henneman
Laatste publicaties
Ga naar de bovenkant