Category Manager2023-02-09T10:00:45+00:00
 • Scriptiebegeleiding Jessica Henneman

Category Manager

Vooral in de detailhandel of ondernemingen die actief zijn in de FMCG ofwel de Fast Moving Consumer Goods Industrie, worden category managers veelvuldig ingezet. Omdat de producten in dergelijke bedrijven zijn verdeeld in categorieën die elk een eigen systematische aanpak wensen, is category management een zeer belangrijk onderdeel. De aangestelde category manager ontwikkelt en implementeert in samenwerking met onder andere inkopers, de marketingafdeling, projectontwikkelaars en filiaalmanagers. Alles met als doel een zo groot mogelijk rendement te behalen uit die bewuste productcategorie.

Ben je voor jouw bedrijf of onderneming op zoek naar een category manager die zich ontfermt over één of meerdere productcategorieën binnen de organisatie? Iemand die let op het assortiment, de aanbiedingen en de productintroductie en die daarbij nauw samenwerkt met de belangrijkste stakeholders? Dan ben ik, Jessica Henneman, de perfecte match als category manager, medewerker inkoop of verkoop voor jouw onderneming! Vul vrijblijvend onderstaand formulier in en ik neem zo spoedig mogelijk contact met je op om te bespreken wat ik voor het category management binnen jouw organisatie kan betekenen.

Een category manager is van waarde

Iedere categorie heeft over het algemeen een eigen doel en strategie om winst te behalen, waardoor deze als apart gedeelte van een bedrijf gezien kan worden. Een category manager zorgt ervoor dat één of meerdere productcategorieën zodanig worden samengesteld en geoptimaliseerd dat er een maximale waarde ontstaat voor de consument en jouw bedrijf. Wanneer je optimaal wilt profiteren van het behalen van winst uit bepaalde productcategorieën is het aanstellen van een category manager een waardevolle toevoeging voor jouw bedrijf. Natuurlijk kun je intern category managers aanstellen, maar externe category managers werken net zo prettig en zijn wellicht een betere optie.

Een externe category manager inhuren

Wanneer je besluit om één van je bestaande werknemers als category manager aan te stellen, dan mis je op een andere plek nu waarschijnlijk een medewerker. Deze plek dient alsnog opgevuld te worden, zodat het proces weer volledig kan draaien. In zo’n geval is het wellicht handiger om een externe category manager in te huren en je medewerkers op hun vertrouwde plek te laten. Een externe category manager kijkt met een frisse, maar zeer kritische blik naar bepaalde productgroepen in je organisatie en is makkelijker bereid belangrijke doch soms lastige beslissingen te nemen. Een externe category manager op freelance basis is daarbij ook in te zetten op het moment dat je huidige category manager langdurig ziek is of door andere omstandigheden zijn of haar werk niet meer kan uitvoeren. Een externe category manager kan dus ook een tijdelijke redder in nood zijn voor jouw organisatie.

Ik, Jessica Henneman, ben de perfecte match als category manager, medewerker inkoop of verkoop voor jouw onderneming! Vul vrijblijvend onderstaand formulier in en ik neem zo spoedig mogelijk contact met je op om te bespreken wat ik voor jou kan betekenen.

Geen gemiste kansen meer!

Een bedrijf in de detailhandel of ondernemingen die actief zijn in de FMCG, maar geen gebruik maken van category managers, lopen veelvuldig kansen en omzet mis. Wanneer productcategorieën geoptimaliseerd worden op allerlei gebieden en daarbij een productieve samenwerking op gang gezet wordt met belangrijke partijen, ontstaat er gegarandeerd een winsituatie. Wacht niet langer en stel mij nu direct als externe category manager aan op freelance basis zodat ik kan aantonen hoe het verschil gemaakt kan worden.

Waarom Jessica Henneman?

Ik heb als category manager jarenlange ervaring in het MKB en bij grotere bedrijven. Zo ben ik enthousiast, serieus en heb ik hart voor de zaak. Naast category manager ben ik ook in te huren als medewerker inkoop of verkoop, wanneer je een deel van het category management wilt opvangen, als een medewerker bijvoorbeeld langdurig ziek is. Ik kan een waardevolle kracht voor jouw team zijn, juist omdat ik extern wordt ingehuurd en hierdoor een scherp oog en een frisse blik heb op jouw category management.

Het takenpakket van een category manager

Het takenpakket van een category manager is veelzijdig en altijd aan te passen naar de wensen en benodigdheden van de bewuste onderneming. In algemene zin bevat de functie “category manager” de volgende taken:

 • Formuleren van de strategie en doelstellingen voor de bewuste productgroep.
 • Omzetten van de strategie in succesvol beleid.
 • Opstellen van jaarplannen voor de productgroep.
 • Onderhandelen met leveranciers over prijzen en marges.
 • Signaleren van ontwikkelingen en groeikansen in de markt.
 • Initiëren en managen van nieuwe concepten en verbeteringen.
 • Werven van nieuwe leveranciers.
 • Organiseren van promotionele activiteiten.
 • In kaart brengen van klantbehoeftes en daarop voortbordurend adviezen uitbrengen.
 • Monitoren van het beleid.

Mis je een waardevol teamlid binnen jouw afdeling category management die ervoor zorgt dat jouw bedrijf concurrentievoordelen en kostenbesparingen voor één of meerdere productgroepen kan realiseren? Of zit je in hoge nood, omdat een belangrijke speler binnen jouw team langdurig afwezig is? Ik ben gespecialiseerd als category manager en ben op interim- of freelance basis in te huren. Vul onderstaand formulier in om spoedig in contact te komen met mij.


Sparren over marketing?

Marketing is mijn passie. Mijn visie op het vak vind je terug in Publicaties. Ik vind het altijd interessant om andere meningen te horen, dus je reactie is zeker welkom. Wil je weten met welke projecten ik me op dit moment bezig houd? Kijk dan eens onder Professional. Ik sta altijd open voor nieuwe marketinguitdagingen. Dus als je eens wilt sparren, neem gerust contact met me op.

Jessica Henneman
Laatste publicaties
Ga naar de bovenkant