Mogelijkheden YouTube-video’s

Je hebt ongetwijfeld al eens video’s op YouTube bekeken, zoals ongeveer de rest van de wereld dat wel eens heeft gedaan. Wil je nog eens terugzien hoe Medisch Centrum West er ook alweer uitzag? Of heb je zin in live concertbeelden van Katy Perry of een NOS Journaal-uitzending uit 1995? Je vindt het allemaal terug op YouTube. Dit immens populaire kanaal is niet meer weg te denken uit ons digitale bestaan, maar waarschijnlijk ken je nog niet alle mogelijkheden die YouTube zoal biedt. Hieronder heb ik daarom enkele van deze mogelijkheden beschreven, die je YouTube-ervaring nog verder zullen opstuwen. Maar laat ik je eerst kort vertellen hoe het ooit allemaal begon.

Ontstaan YouTube

YouTube.com werd in februari 2005 opgericht door de Amerikanen Chad Hurley, Steven Chen en Jawed Karim, die elkaar leerden kennen als collega’s bij PayPal. De laatste kreeg na “nipple gate” tijdens de pauze van de Super Bowl, met in de hoofdrol Janet Jackson (zoek dit maar eens op via YouTube), het idee van een openbare website voor het kunnen plaatsen en bekijken van video’s. Het bleek namelijk in het preutse Amerika best lastig om online een video van dit incident te vinden. Dit leidde uiteindelijk tot het ontstaan van de naam en website YouTube. Karim zelf zette onder de naam Me at the zoo in april 2005 de allereerste video op kanaal. Tijdens de eerste jaren werd YouTube geleid vanuit een garage in Californië.

Youtube groeide explosief en behoorde een jaar na oprichting al tot de top10 van meest bekeken websites wereldwijd. Dit bleef niet onopgemerkt en in november 2006 nam Google YouTube over voor 1,65 miljard Dollar. Op dit moment is YouTube in je webbrowser of app te bekijken, is YouTube in meerdere landen (deels) verboden, zijn er wereldberoemde YouTubers, is YouTube in abonnementsvorm af te nemen, kunnen YouTube-kanalen via kunstmatige intelligentie en algoritmes automatisch geblokkeerd worden. En natuurlijk is het palet aan mogelijkheden enorm toegenomen. Enkele van deze handige functionaliteiten, zowel voor kijkers als video-uploaders, zijn hieronder beschreven.

Aanpassen instellingen YouTube-video’s

Je herkent het misschien wel, je wil een samenvatting van de wedstrijd van gisteren even terugkijken, maar je vindt een video van twaalf minuten tijdens je lunchpauze wel wat veel van het goede. Dan is het handig om te weten dat je de snelheid van afspelen kunt aanpassen. In de YouTube-app klik je op de drie puntjes rechts bovenin het scherm van de geselecteerde video. Je ziet vervolgens onder “Afspeelsnelheid” dat je de snelheid kunt verlagen tot maximaal 0,25 van de oorspronkelijke snelheid en dat je deze kunt verhogen tot maximaal 2 x de originele snelheid. Binnen de browser-versie vind je deze mogelijkheid overigens onder het instellingen-knopje rechts bovenin het scherm van je video (klik op het “schroef-icoontje”). Handig wanneer je wat uitgebreider of sneller door je video’s heen wil. Er zijn overigens nog wat andere zaken aan te passen, zoals ondertiteling en kwaliteit van de video’s. In de YouTube-app kun je tegenwoordig zelfs de mogelijkheid activeren om video’s in Virtual Reality te bekijken, wel in combinatie met een VR-headset natuurlijk.

Sneltoetsen YouTube

Als je YouTube-video’s op je PC of laptop bekijkt, of je hebt een ander (virtueel) toetsenbord tot je beschikking, dan zijn er enkele handige sneltoetsen die het bekijken vergemakkelijken:

  • Spatiebalk / K: pauzeren/afspelen video
  • <: afspeelsnelheid verlagen • >: afspeelsnelheid verhogen
  • Cursortoets rechts: video 5 seconden vooruitspoelen
  • Cursortoets links: video 5 seconden terugspoelen
  • F: afspelen volledig scherm
  • Esc: afspelen volledig scherm afsluiten
  • Cursortoets omhoog: volume verhogen
  • Cursortoets omlaag: volume verlagen

YouTube Stories

Een relatief nieuwe mogelijkheid is het kunnen uploaden van je eigen stories op je eigen YouTube-kanaal. Hier is zeer recent bovendien de functionaliteit Stories Analytics aan toegevoegd. Deze functie (vooralsnog alleen werkend op de mobiele app) maakt het mogelijk om te zien hoeveel extra views en abonnees je hebt binnengehaald, na het plaatsen van nieuwe stories. Zo zie je direct aan welke verhalen er behoefte is en aanslaan. En welke verhalen je in het vervolg misschien beter achterwege kunt laten…

Blur-functie

YouTube heeft een betere en eenvoudige te bedienen blur-functie aan haar functionaliteiten toegevoegd. in deze tijden waarin onder andere privacy een steeds grotere rol speelt, is het goed om te weten dat je nu snel en makkelijk zaken als gezichten, namen en kentekenplaten kunt vervagen. Dit is allemaal te regelen binnen de Video Editor van YouTube, ook nadat de video is geplaatst. Het is daarbij ook makkelijker gemaakt om de lengte en grootte van de blur te bepalen. Mocht iemand het niet eens zijn met een zichtbare aanwezigheid in je video’s, dan is dit nu dus makkelijk te verhelpen. Wel zo handig in dit AVG-tijdperk.

YouTube Abonnementen

Net als Spotify, biedt YouTube de mogelijkheid om afspeellijsten te maken of te beluisteren en muzieklijsten af te spelen die bij je stemming van dat moment passen. Daarbij biedt YouTube vanzelfsprekend nog de mogelijkheid om tegelijkertijd de clips of andere video’s te bekijken. Als je dit allemaal zonder reclame wil doen, dan heb je nu de keuze uit een tweetal abonnementen:

  1. YouTube Music: je bekijkt / beluistert muziek zonder vervelende onderbrekingen. Daarnaast blijft de muziek op je device doorspelen na het opene van andere apps en kun je afspeellijsten downloaden. Dit kost je €10 per maand.
  2. YouTube Premium: naast de mogelijkheden van YouTube Music, kun je met een YouTube Premium account ook alle andere (niet muziek-) video’s reclamevrij bekijken. Dit abonnement kost je €12 per maand.

De eerste maand is trouwens gratis, zodat je kunt proberen of het wat voor jou is. Vanuit persoonlijke ervaring kan ik inmiddels vertellen dat deze abonnementen absoluut een aanrader zijn, als je van muziek luisteren én kijken houdt!