Datamanager2023-02-09T10:01:48+00:00
  • Scriptiebegeleiding Jessica Henneman

Externe datamanager

Als ondernemer merk je dat de hoeveelheid data tegenwoordig steeds meer toeneemt. Belangrijke informatie waar je hoogstwaarschijnlijk op een effectieve en efficiënte wijze gebruik van wilt maken. In zo’n geval is het inhuren van een externe datamanager een goed idee. Data zijn alle gegevens in en rondom jouw bedrijf, over onder andere klanten, boekhouding, website-statistieken, bestellingen, offertes, producten en notulen. Deze data zeggen allemaal iets over jouw bedrijf. Maar als de informatie niet gestructureerd is en als er niemand is binnen de onderneming die er op een effectieve manier gebruik van kan maken, heb je er gewoonweg niets aan. Zonde! Deze data kan waardevolle inzichten bieden over de huidige bedrijfsvoering en andere aspecten in en rondom jouw zaak. Meten is weten. Een cliché, maar daarom ook ontzettend waar.

Ik, Jessica Henneman kan je adviseren over op welke manier je het beste van de opgeslagen data gebruik kunt maken. Als externe datamanager help ik jouw onderneming winstgevender maken. Wil je graag weten hoe? Neem dan vrijblijvend contact op via onderstaand formulier.

Winst creëren met data

Door data inzichtelijk te krijgen, kun je gaan optimaliseren. Dat kan op diverse niveaus binnen jouw onderneming. Ik kan de informatie ordenen, rubriceren en traceren. Daarnaast kan ik de data interpreteren om vervolgens een advies op maat te geven. Wellicht komt uit de data naar voren dat de verkeerde doelgroep wordt aangesproken of dat het productieproces simpeler kan. Misschien is er iets mis met de website of wordt er op de verkeerde manier omgegaan met offertes. Het is dus mogelijk dat er veel winst te behalen is wanneer de data inzichtelijk wordt.

Externe specialist met helikopterview

Een externe datamanager staat verder van de onderneming af dan een interne medewerker. Hierdoor kan ik ‘gevoelige’ informatie of data waaruit blijkt dat er iets niet goed gaat, beter overbrengen aan de directie dan iemand die inmiddels bijna bij het meubilair hoort. Bovendien heb ik een helikopterview, waardoor ik het grotere geheel overzie en tijdig kan reageren bij eventuele uitdagingen of veranderingen. Verder ben ik loyaal, betrokken en neem ik initiatief. Het is dan ook mijn doel om de ‘verborgen’ data inzichtelijk te maken en hiermee jouw bedrijf een boost te geven!

Toename data

De hoeveelheid data binnen bedrijven neemt steeds verder toe. Dit fenomeen wordt ook wel Big Data genoemd. Daarnaast zijn data belangrijk voor het kunnen vergaren van (management)informatie. Stuurinformatie op basis waarvan bedrijven beslissingen kunnen nemen. Het is daarom van belang dat er doeltreffend en slim met data om wordt gegaan. Het loont daarom om een externe datamanager in te huren die kan helpen met het bepalen hoe je op de beste manier met de bedrijfsdata om kunt gaan.

Wat zijn data?

Er zijn veel verschillende soorten bedrijfsdata. Het betreft veelal gegevens die iets over het bedrijf en bijvoorbeeld haar financiële situatie, partners of klanten zeggen. Denk hierbij aan zaken als uitstaande bestellingen, offertes, omzetcijfers, website-statistieken, voorraadcijfers, gespreksnotities etc. Het is zaak om uit deze enorme brij van gegevens de juiste data op het juiste moment te raadplegen en toe te passen. Het hebben van veel data heeft nog niet veel toegevoegde waarde voor je bedrijf. Data worden pas waardevol als je ze effectief en efficiënt inzet en wanneer ze omgezet kunnen worden naar waardevolle informatie. Door de juiste inzet van data leer je je bedrijf en omgeving (klanten, partners bijvoorbeeld) steeds beter kennen, kennis is macht! De competenties en inzet van een externe datamanager kan hierbij van grote toegevoegde waarde zijn.

Wil je weten wat ik als externe datamanager voor jouw onderneming kan betekenen? Of ben je benieuwd welke verbeterpunten er kunnen optreden als ik bepaalde taken op me neem? Vraag dan vrijblijvend een gesprek aan door onderstaand formulier in te vullen.

Toegevoegde waarde data

Naast het inzichtelijk krijgen van de data binnen je bedrijf, is het van belang deze te optimaliseren. De externe datamanager kan helpen met het ordenen, rubriceren en lokaliseren van de data, binnen alle geledingen van je organisatie. Een mogelijke vervolgstap is dat ik advies uitbreng op basis van de interpretatie van de bekeken data. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een advies over het aanpassen van de voorraadniveaus, de doorvoersnelheid van orders en offertes, of aanpassingen aan het productieproces. Het inzichtelijk en op de juiste manier interpreteren van data, kan derhalve leiden tot betere resultaten.

Inzet externe datamanager

Omdat een externe datamanager wat verder van de organisatie afstaat dan een interne medewerker, zal de drempel om bepaalde zaken aan de kaak te stellen of door te voeren minder hoog zijn. Het is voor de externe datamanager wat makkelijker om gevoelige bedrijfsinformatie of gewenste aanpassingen bij de directie aanhangig te maken. Daarnaast bekijk ik de dataset ook in zijn geheel vanuit een helikopterview. Op deze manier heb ik een goed totaaloverzicht over alle relevante data en kan ik overal tijdig identificeren en mogelijk bijsturen. Van mij mag je proactiviteit, loyaliteit, kennis en ervaring verwachten. Zaken die bijdragen aan de resultaten en bedrijfsvoering, over alle mogelijke disciplines!

Wil je meer weten over hoe je je data optimaal kunt gebruiken, hoe je je resultaten kunt optimaliseren en wat de mogelijkheden van een externe datamanager zijn? Neem dan via onderstaand formulier contact op met mij, Jessica Henneman. Ik komt graag langs om de mogelijkheden en voordelen te bespreken!


Sparren over marketing?

Marketing is mijn passie. Mijn visie op het vak vind je terug in Publicaties. Ik vind het altijd interessant om andere meningen te horen, dus je reactie is zeker welkom. Wil je weten met welke projecten ik me op dit moment bezig houd? Kijk dan eens onder Professional. Ik sta altijd open voor nieuwe marketinguitdagingen. Dus als je eens wilt sparren, neem gerust contact met me op.

Jessica Henneman
Laatste publicaties
Ga naar de bovenkant