Als marketeer ben ik constant bezig met het verkennen en experimenteren van nieuwe technologieën, waaronder Artificial Intelligence (AI). Hoewel veel marketeers al met AI werken, is het niet altijd duidelijk hoe je er optimaal gebruik van kunt maken. In dit artikel deel ik mijn vier praktische tips waarmee ik als marketeer alles uit het werken met AI haal. Bovendien ontdek je vijf manieren waarop AI mijn werk en het marketing vak in het algemeen verandert en verbetert.

4 tips om alles uit AI te halen

Als marketeer heb ik gemerkt dat sommige collega’s meer succes boeken met AI-tools dan anderen. Ik heb mijn inzichten gebundeld in praktische tips waarmee je als marketeer meer uit AI kunt halen, waardoor je werk effectiever en gemakkelijker wordt:

 1. Vraag om goede briefings.

  Net zoals ik mijn collega’s duidelijke instructies geef, is het belangrijk om AI-tools zoals ChatGPT de juiste prompts en aanwijzingen te geven. Ik vraag ChatGPT om betere prompts, vergelijkbaar met hoe ik aan een collega zou vragen hoe hij of zij het liefst geïnstrueerd wordt voor een nieuwe opdracht. Door slim gebruik te maken van AI en de juiste instructies te geven, behaal ik betere resultaten.

 2. Stuur output bij.

  De output van generatieve AI is niet altijd direct perfect. Net zoals ik mijn collega’s feedback geef, zoek ik manieren om de output van AI-tools bij te sturen en niet meteen af te schrijven na één verkeerd antwoord. Door de output bij te sturen en te verfijnen, kan ik de kwaliteit ervan verbeteren en betere resultaten behalen.

 3. Behoud een kritische blik.

  Net zoals ik het werk van mijn collega’s niet voor lief neem, blijf ik ook kritisch kijken naar de output van AI-tools. Ik stel mezelf vragen over de basis van de output en de betrouwbaarheid van de gebruikte data. Ik behoud altijd de regie en blijf kritisch nadenken over de verkregen resultaten.

 4. Organiseer AI-speurtochten.

  Om te ontdekken welk werk geautomatiseerd kan worden of door AI kan worden overgenomen, neem ik mijn eigen werk en dat van mijn collega’s onder de loep. Ik organiseer “speurtochten” om te zien waar AI kan worden ingezet en maak er een spel van. Door taken aan AI over te dragen, creëer ik meer tijd voor waardevolle werkzaamheden en maak ik mijn werk leuker en efficiënter.

5 manieren waarop AI marketing verandert

Als marketeer zie ik hoe AI het marketing vak transformeert en welke voordelen het met zich meebrengt. Hier zijn vijf manieren waarop AI mijn werk en het marketing vak verandert.

 • Nieuwe vaardigheden nodig

  Als marketeer moet ik leren werken met AI-tools, ontdekken hoe ik effectieve prompts kan maken en welke processen ik kan automatiseren. Het is essentieel om open te staan voor nieuwe technologieën en bereid te zijn om te experimenteren en te leren.

 • Openstaan voor verandering

  In de komende jaren zullen er veel nieuwe AI-tools worden geïntroduceerd. Het is belangrijker dan ooit om open te staan voor verandering en bereid te zijn om nieuwe technologieën te omarmen en ermee te experimenteren. Alleen zo kan ik als marketeer blijven groeien en succesvol blijven in mijn vakgebied.

 • Oplossing voor personeelstekort

  In de marketingindustrie is er vaak een tekort aan personeel. Door taken te automatiseren met behulp van AI, kunnen we het personeelstekort hopelijk verminderen. Dit kan leiden tot een lagere werkdruk en minder verzuim, waardoor we ons beter kunnen richten op waardevolle strategieën en activiteiten.

 • Meer ruimte voor creativiteit en menselijk contact

  AI-tools kunnen saai en repetitief werk automatiseren, waardoor er meer ruimte ontstaat voor werk waar mensen beter in zijn, zoals persoonlijk contact en taken die creativiteit vereisen. Dit maakt mijn werk als marketeer juist interessanter en uitdagender.

 • Verbreding van marketing

  Doordat AI taken zoals contentcreatie en data-analyse overneemt, krijg ik als marketeer meer tijd en ruimte om waarde toe te voegen aan het bedrijf. Ik kan me bijvoorbeeld richten op het ontwikkelen van nieuwe verdienmodellen en strategieën, waardoor ik meer aansluiting vind met de kernactiviteiten van het bedrijf en silovorming binnen de organisatie doorbreek.

Als marketeer haal ik alles uit Artificial Intelligence door goede instructies te geven, de output bij te sturen, kritisch te blijven en AI-speurtochten te organiseren. AI heeft een enorme impact op het marketing vak en biedt nieuwe mogelijkheden om mijn werk te verbeteren en te veranderen. Ik sta open voor verandering en ben bereid om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Door gebruik te maken van AI-tools en de combinatie van mens en machine te benutten, vergroot ik mijn effectiviteit en voeg ik meer waarde toe aan mijn marketingactiviteiten. Wat zijn jouw gedachten over de invloed van AI op ons werk als marketeer? Ik ben benieuwd naar jouw perspectief!